dilluns, 7 d’octubre del 2013

I un llibre ens porta a un altre i aquest a un altre i així creixem

'Això és el que m’agrada de llegir: 
una petita cosa t’interessarà d’un llibre i aquella petita cosa et portarà a un altre llibre 
i una altra cosa d’aquest llibre et portarà a un tercer. 
És geomètricament progressiu, i tot sense un final a la vista, i per cap altra raó que el pur plaer' 


Aquest octubre reprenem el club de lectura i ja tenim ganes de les nostres trobades mensuals en què al voltant de bons llibres debatem sobre allò que ens ocupa i ens preocupa. I és que com diu Juan José Millás 'no s'escriu per ser escriptor ni es llegeix per ser lector, s'escriu i es llegeix per comprendre el món'. Enguany comencem amb 'Mentira' de Enrique de Hériz, una novel·la que ens parla de les mentides que ens ajuden a fer suportable la realitat. Podrem conèixer l'autor que assistirà a la tertúlia. Continuarem amb un recull de poesia de Salvador Espriu fet per l'escriptor Lluís Freixas i per Nadal retrem homenatge a Charles Dickens amb 'Tots els contes de Nadal'. Es tracta de cinc relats publicats a partir de l'any 1843 en què va aparèixer 'Cançó de Nadal' i que es van convertir en tot un esdeveniment a Anglaterra.

Començarem l'any amb 'Suite francesa' d'Irène Némirovsky, una novel·la testimonial escrita en circumstàncies excepcionals. L'autora, jueva, la va escriure mentre s'amagava dels nazis per evitar la deportació. Pel febrer llegirem 'Mirall trencat' de Mercè Rodoreda i pel març 'Plans de futur' de Màrius Serra. En aquest cas podrem parlar amb l'autor sobre la novel·la que recrea la vida del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte. Per l'abril és el torn de 'A sang freda' de Truman Capote, una obra mestra i precursora de la non-fiction novel i pel maig arriba 'Un matrimonio feliz' de Rafael Yglesias, un escriptor novaiorquès que ens explica de manera estremidora el testimoni de la seva dona malalta terminal de càncer.

Amb l'estiu tornarem a Cartellà i el primer a visitar-nos és Josep Maria Fonalleras que ens parlarà de la seva novel·la 'Climent' una reflexió sobre la vida, l'amistat, l'amor i la pèrdua. I finalment la revetlla literària del mes de juliol estarà dedicada a Joan Vinyoli. El 2014 és l'any Vinyoli i aquest és el nostre petit homenatge al poeta. L'escriptor Lluís Freixas farà un recull i el comentarem amb ell.